Tuesday, May 24, 2011

sup sayur + tepung jagung

* 3 ulas bawang putih (diketuk), 1 biji bawang besar (dihiris), Cili api (ikut citarasa) (diketuk), Lada sulah (ikut citarasa), Garam dan perasa, 3 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan air, 2 cawan air, 2 sudu minyak jagung, 300g Isi ayam
* 5 tangkai sayur kailan/sawi, 250g kobis bunga, 1 batang karot, 5 batang putik jagung, 200g cendawan

Cara-cara

1. Tumis bawang besar dan bawang putih dengan minyak jagung hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan isi ayam. setelah ayam agak masak, masukkan air. Masukkan cili yang telah diketuk tadi.
3. Biarkan air mendidih. Kemudian masukkan karot dan putik jagung. Biarkan selama 3 minit.
4. Setelah itu, bolehlah dimasukkan semua sayur2 yang lain.
5. Kemudian bolehlah ditambah garam, perasa dan lada sulah.
6. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sup sehingga kuah agah pekat.
7. Bolehlah ditambah dengan telur jika suka

Tag

No comments:

Post a Comment