Friday, December 16, 2011

telur bistik

3 biji telur
1/4 potong daging kisar(jenama RAMLY..ada daging ayam n lembu..tp guna daging ayam lebih sedap.pada pendapat aku la:P)
garam secukupnya

**kacau bahan2 diatas guna garfu sampai sebati pastu goreng guna minyak.dah siap,agkat n tos. potong telur kepada 4 bahagian.kalau malas takyah potong pon takpe:P

utk bahan sos

3 biji bwg kecil-hiris
2 ulas bwg putih-hiris
1 inci halia-hiris
1 batang cili merah-hiris
1 bji tomato-potong dadu
2 sudu besar cili kisar (kalau nak senang dan cepat, kisar byk2 lada keringyang telah direbus utk bagi lembut n mudah kisar.pastu simpan dlm peti sejuk.so takde la time tu nak masak, time tu nak kisar.dpt jimat byk masa memasak)
sos tiram
sos cili
sos tomato
1/2 kiub ayam
garam secukupnya
carrot -potong panjang or dadu, nak ganti ngan mix vegetable atau ape2 sayur lain yang sesuai pon boleh.
1 sudu besar tepung jagung dilarutkan dalam air kosong-utk pekatkan kuah


cara buat sos bistik:

1)tumis bwgputih ,bwg merah, halia n cili merah sampai lyu n naik bau.
2)pastu masukkan cili kisar,kacau kejap,pastu masuk air sikit
3)pastu masuk sos cili,tiram n sos tomato secukupnya.ikut raa tekak masing2.
4)pastu masukkan kiub ayam MAGGI..
5)pastu masukkan tomato n carrot.pastu masukkan garam secukup rasa

No comments:

Post a Comment