my family's recipe :
1) lada kering secukupnya
2) sedikit lengkuas
3) kunyit lagi sikit drpd lengkuas
4) bawang merah
5) sedikit beras (seciput je)
6) garam secukup rasa
7) asam gelugor
8)daun kesum
9)ikan kerisi
Cara-cara
1) tumbuk lengkuas, beras, lada kering, kunyit & bawang
2) lumurkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi pada ikan, kemudian tambahkan air
3) tambah garam secukupnya
4) biarkan mendidih, kemudian masukkan daun kesum..
5) tambah asam gelugor
6) SIAPPPPPP..........
nota kaki: sebenarnya plan nak buat bebola daging, tapi daging cincang takde.. pastu ayam & daging pun takde jugak.. memandangkan ikan kerisi ni best bila masak asam pedas, jadi teruskan dengan asam pedas je..
Saturday, March 31, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment