Saturday, November 19, 2011

pancake swiss roll

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • PANCAKE
  • 1 cawan (130gm) tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu besar gula
  • 1 biji telur dipukul perlahan
  • 1 cawan(240ml) susu (susu segar/susu sejat)
  • 2 sudu besar mentega-dicairkan
  • INTI DALAM
  • 2 biji Telur dipukul seperti telur dadar
  • 1 Batang Karot diricih halus
  • 2 biji Kentang dicincang memanjang
  • Pati Ayam
  • Daun Sup & daun bawang dicincang
  • Bawang merah 2 ulas dicincang dadu
  • bawang putih 2 ulang dicincang dadu
  • Black pepper
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. adunkan semua bahan2 dan pukul sampai rata.
  2. layangkan di atas kuali (sebaiknya non-stick pan) buat bentuk bulat2 dan ulang sampai habis tepung.
  3. goreng sayur ie..carot, kentang, bawang dadu & daun sup + daun bawang sampai masak tp jangan la lembek lak sayur tu ye xsedap nnti..jangan lupa lak letak garam ngan pati ayam sikit..siap dan asingkan dalam bekas.
  4. goreng telur dadar senipis2nye jugak mcm lempeng..
  5. dah siap semua bahan mulakan aktiviti menggulung..amik lapisan pancake, letakkan lapisan telur pastu susun sayur2 atas telur..tabur sikit blackpepper dan gulung mcm popia basah tuu..same je kan..huhu dah siap..nak pedas letak la sos kat dalam..xpon leh cicah2 aje ngan sos or mayonis or cheezy

No comments:

Post a Comment