Monday, November 14, 2011

AYAM PERCIK

Bahan A: untuk ayam

1) Ayam ( i used bahagian dada sekali ngan kepak)
2) 2 ulas bawang putih *
3) 1 inci halia*
4) sedikit garam

Bahan B: untuk kuah putih

1) Santan ( i used 1 1/2 cup)
2) Sedikit halia dalam 1cm *
3) 3 ulas bawang merah *
4) 1 batang serai diketuk
5) Gula dan garam
6) asam keping
SEDIKIT TEPUNG BERAS UTK DIPEKATKAN
Cara-cara:

1) Kisar atau tumbuk semua bahan bertanda *
2) Ayam diperap dengan bahan A yang ditumbuk. Masuk dalam periuk dan rebus dengan air. Boleh campur sedikit santan untuk merebus. Rebus sampai empuk (untuk lagi cepat masak apabila dibakar nanti)
3) Dalam periuk lain, masukkan santan dan bahan B. tambah sedikit air. Masak dengan api perlahan sampai pekat.Kena selalu kacau.
4) Angkat.
5) Ambil ayam yang direbus dan bakar dalam oven. (Lagi sedap kalo guna arang).Lumurkan kuah yang telah siap menggunakan serai yang diketuk. Bakar ayam tersebut. Sambil2 tu boleh tambah lagi kuah untuk dipercikkan supaya ia meresap ke dalam ayam.

No comments:

Post a Comment